22 t/m 30 December 2018

Chess Festival Groningen

English Language English
Inschrijven >

Nieuws

Tweede editie Studententoernooi

Het studentenschaakkampioenschap van Groningen is bedoelt voor thuis-, kroeg- en internetschakers die niet actief zijn bij een schaakvereniging. De hoofdprijs van €150 is gegarandeerd en deelname is gratis.

undefined

Vorig jaar sleepte Arno Holtrop de hoofdprijs ter waarde van 75 bier in de wacht, en trokken FMF en HCSA aan het langste eind in de verenigingsstrijd. Wie verslaat hen dit jaar?

Alle informatie is te vinden onder 'Studententoernooi.'

Groninger Praatschaakkampioenschap

Het Groninger Praatschaakkampioenschap
Woensdag 13 december 20:00
Twee partijen van 15 minuten per persoon
Live commentaar Jan Joris Groenewold


Proeflokaal Hooghoudt, Gedempte Zuiderdiep 61
Gratis entree en 1 gratis consumptie

Jorden van Foreest                                                      Sipke Ernst

undefined

 

 

 

Ding dong!

De dagen worden korter en met enige verbeelding kun je de kerstklokken al horen luiden... het Schaakfestival in Groningen staat alweer bijna voor de deur! En wat kan er nou een betere manier zijn om deze donkere dagen door te brengen dan door het spelen van een een paar mooie schaakpartijen? U heeft de keuze tussen het spelen in een van de open groepen (negen ronden), een vierkamp (drie) of een compactgroep (5). En als je student bent aan de RUG en beginnend schaker kun je gratis meedoen aan het Studententoernooi.

Zoals gebruikelijk wordt het toernooi gehouden van 22 tot en met 30 december. Deze keer spelen we het gehele toernooi weer op de vertrouwde locatie van de ACLO op het Zerniketerrein. Op de ACLO hopen we weer een horde enthousiaste schakers van heinde en verre te mogen verwelkomen. Nog niet overtuigd? Wij bieden: live commentaar, dagelijkse verslagen, schaakstands, Kerstblitz, After Chess in café Proeflokaal Hooghoudt en bovenal een gezellige sfeer. Wees erbij!

Zaterdag 8 april is Jan Colly overleden. Jan was altijd sterk betrokken bij het Schaakfestival. Als speler deed hij altijd mee tot dat hij het toernooi zelf ging organiseren. Eerst vanuit de stichting SO-ON later vanuit Schaakstad Groningen.
Jan probeerde het schaken in breder verband te zetten. In zijn laatste jaar als toernooidirecteur in 2014 probeerde hij verbinding te leggen tussen Kunst en cultuur en het schaken.
Hoogtepunt vond hij de tweekamp tussen Karpov en Timman in het Groninger museum en de simultaan van Karpov in de Fraeylemaborg in Slochteren. Maar ook de grote hoeveelheid studenten uit het buitenland die kwamen tijdens het 400-jarig bestaan van de RUG deed hem veel genoegen.

Door lichaamlijke problemen deed hij in 2015 een stap terug en liet de organisatie over aan zijn opvolger. Daar had hij het af en toe nog steeds moeilijk mee. Zou in 2016 weer als speler meedoen, maar ziekte verhinderde dat.

Ik ben er trots op dat ik hem heb gekend en dat ik zijn opvolger mocht zijn, maar vooral omdat hij mijn vriend was.

Jan van Os
Voorzitter Stichting Schaakfestival Groningen.

 
 undefined

Jinshi Bai eindwinnaar, Groningen bedolven onder verrassingen en normen

Prijsuitreiking, opruimen, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en dan op 2 januari toch nog maar een verslag van de slotdag. De belangrijkste conclusies van het schaakfestival: Het was gezellig, we hebben winnaars en we kijken nu al uit naar de 55ste editie in december 2017.

 

Dag 8

A-groep

Met een halfje voor op Bai is een witpartij tegen Gleizerov voor Sergy Tivakov een mooie kans om met voorsprong de laatste ronde in te gaan. Alles verliep ook volgens plan. Hij speelde Tarrasch tegen het Frans en liet Dxb2 toe. De oude volkswijsheid zegt: "sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is." Erik Hoeksema (waar is hij?) maakte er van: "sla altijd op b2, zelfs als het slecht is." De dame stond ingesloten, wit kreeg de mooie loper van zwart te pakken. Wit kreeg de kans om met 19.Tb3, met als plan Lb1 de dame te winnen voor een toren en loper en het resterende eindspel zou een kolfje naar de hand van Sergei moeten zijn.

Normkanshebbers

Resultaat nodig voor norm 

  GM IM WGM
Schoppen, Casper 1 0  
Chu, Ruotong   1 0
Xiang, Zeyu   ½  
Maatman, Nick   ½  
Van Foreest, Lucas   ½  
Ypma, Peter   1  
Zwirs, Nico   1  
Warmerdam, Max   1  

 

Tiviakov blijft aan kop, rondeverslag dag 7

A-groep

Jinshi Bai - Sergei Tiviakov bleek een tamme remise. Bai nam als het ware een 'bye', met zijn Catalaanse opening zocht hij met kleine middelen mogelijkheden om Tivi te doen wankelen. Deze gaf geen krimp en de vrede werd getekend. Tivi consolideert zodoende zijn koppositie.

Chigaev - Karthikeyan werd een lang treffen. Hier en daar had wit een misschien een plusje. Er verscheen een gesloten stelling met ongelijke lopers en wat torens, de structuur wat mal. Toch wilde men wel spelen. Karthikeyan wist de boel niet droog te houden. Goed puntje voor Chigaev!

Dag 6 - Tiviakov ontsnapt uit het peloton

A groep

Vandaag in ronde zes kon de Groninger Sergey Tiviakov alleen aan de leiding komen als hij met wit won van Maksim Chigaev. We weten van Sergey dat hij het fijn vindt om op een klein voordeeltje te zitten en heel langzaam zijn stelling te verbeteren. Is het dat slim om tegen je natuur in (als we commentator Grisja Kodentsov moeten geloven) een saaie opening te spelen en dames te ruilen, én daarbij nog het loperpaar af te staan? De partij geeft een antwoord op de vraag.

Rondeverslag dag 5

A-groep

Na een welverdiende rustdag waren de spelers duidelijk weer helemaal opgeladen, want er waren weer een aantal interessante aanvalspartijen op te tekenen met relatief weinig remises.

De ogen waren natuurlijk gericht op het hoogste bord, waar Chigaev en Liu het tegen elkaar opnamen. De opening begon net zoals Popov - Liu al kwam er deze keer een Nimzo-Indische structuur op het bord. Chigaev verleidde Liu tot het spelen van 15.cxd4 waarna wits lopers erg gevaarlijk werden. Hij won zijn pion terug met rente en kon in no time zwarts koningsstelling kapotmaken.

Openingstijd en commentaar

Op 26 december is het sportcentrum open vanaf 11:00.

Het commentaar tijdens ronde 5, 6, 7, 8 en 9 zal starten om 14:00.

Bloed op het bord in ronde 3

A-groep

De laatste ronde die in het Postillion Hotel in Haren gespeeld werd (morgen verhuizen we naar het Sportcentrum RUG & Hanze) werd gekenmerkt door veel aanvallend schaak. De Konings-Indische partij tussen Ulybin en Zwirs mondde uit in wilde tactische partij. Wit kreeg het beste van het spel door de activiteit van zijn lichte stukken. Ulybin haalde met meerdere combinaties materiaal binnen en maakte het flitsend af.

Rondeverslag dag 2, match Afek - Hilwerda

Afek - Hilwerda

Vandaag was de grote vraag: kon Jonas zijn achterstand inhalen? Met wit mocht Jonas het in partij drie gaan proberen. In een Siciliaan ruilt hij snel dames. In het volgende eindspel schuift wit de c-pion door in plaats van lijnen te openen tegen de zwarte koning, waardoor Afek in het voordeel komt. Jonas blijft echter stug staan. Na een onnauwkeurigheid van zwart wint Jonas een pion, en weet een gewonnen toreneindspel te bereiken. Tijd is echter niet zijn vriend. Na het missen van mat in twee lijkt Jonas door zijn vlag te gaan, maar... Yochanan steekt zijn hand uit in plaats van zijn jonge opponent over het randje te duwen, en de vrede wordt getekend.

Nieuwere berichten → Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

Klik hier.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Schaakfestival Groningen 2018
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaarAfter Chess
22-12-2018Ronde 1Ronde 1Ultimate Moves
23-12-2018Ronde 2 en 3Ronde 2Hele toernooiOpen
24-12-2018Ronde 4Ronde 3Hands and Brains
25-12-2018Vrolijk Kerstfeest!
26-12-2018Ronde 5Ronde 1Fischer Random
27-12-2018Ronde 6Ronde 2Ronde 1IM Stefan KuipersSISSA Kerst Blitz
28-12-2018Ronde 7Ronde 3Hele toernooiRonde 2IM Stefan KuipersSchaken tegen de Beer
29-12-2018Ronde 8Ronde 4Ronde 3IM Gert LigterinkPubquiz
30-12-2018Ronde 9Ronde 5Ronde 4IM Gert LigterinkAfter Drinks

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 10.00 - 16.00 uur Ronde 2
23 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Studententoernooi

Wie?
Dit toernooi wordt georganiseerd voor iedereen die wel eens op internet, thuis, in een café of waar dan ook schaakt. Iedere student (Rijksuniversteit Groningen (inclusief PhD), Hanze Hogeschool Groningen, Stenden Groningen) die geen FIDE- of KNSB-rating heeft kan deelnemen. Voor iedere vereniging mag er 1 speler meespelen met een rating van <1501; deze speler kan geen individuele prijzen winnen, maar hij kan wel delen in de verenigingsprijs. Als 'rating' je niets zegt dan heb je er waarschijnlijk geen en hoef je je er ook niet druk over te maken.

Hoe?
Deelname is gratis en je kunt je aanmelden per e-mail via info@chessfestival.nl onder vermelding van je naam en studentnummer. Om bij te dragen in de strijd om de verenigingsprijs moet je ook je studenten- of studievereniging doorgeven. Om je deelname te bevestigen moet je je op 23 december om 11.45 registreren in de speelzaal; neem je studentenkaart mee.

Prijzen
Individuele prijzen: 1.€150 2.€75 3.€50

Verenigingsprijs: €120 (hiervan gaat de helft naar de spelers en de helft naar de vereniging)

Regels:
In het geval van een gedeelde 1ste, 2de of 3de plaats worden de prijzen gedeeld. Regels voor de verenigingsprijs: de punten van de 3 best scorende spelers per vereniging worden opgeteld. De hoogst scorende vereniging wint.

Waar?
Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen

Data en speeltijden

23 december 11.45 - 12.00 uur Registratie
23 december 12.00 - 12.40 uur Ronde 1
23 december 12.50 - 13.30 uur Ronde 2
23 december 13.40 - 14.20 uur Ronde 3
23 december 14.30 - 14.50 uur Pauze
23 december 14.50 - 15.30 uur Ronde 4
23 december 15.40 - 16.20 uur Ronde 5
  ± 16.30 uur Prijsuitreiking

Op woensdag 12 en 19 december zijn er gratis oefensessies in Hooghoudt Proeflokaal (Gedempte Zuiderdiep 61) van 19:30 - 22:00. Samen met meerdere trainers spelen we oefenpartijen, lossen opgaven op, beantwoorden vragen en geven wat algemene tips. De enige voorwaarde om mee te doen is dat je weet hoe de stukken gaan in het schaken.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden en wel op vrijdag 28 december!
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Het programma vindt u in ons toernooischema, voor meer informatie verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor