22 t/m 30 December 2017

Chess Festival Groningen

English Language English
Inschrijven >

Column # 5 - Ratingfetisjisme

Voordat je collega-schaker vraagt of je iets wil drinken en informeert naar je zieke moeder, vraagt hij: ‘Wat is je nieuwe rating?’. De schaker die negen puntjes gezakt is op de nieuwe ratinglijst, overweegt z’n huis te verkopen en voorgoed te vertrekken naar het buitenland. Veertien puntjes gestegen? De kratten champagne worden aangesleept en meneer durft zich weer te vertonen op de club.  

De ratingterreur viert hoogtij in de schaaksport. Een teamgenoot van me verloor laatst een zeeslang en feliciteerde netjes z’n tegenstander. Het eerste dat die vroeg was: ‘Wat is je rating?’ Mijn teamgenoot maakte z’n Elo-rating bekend, en de reactie van de andere kant van het bord was veelzeggend: ‘Oh, dan win ik maar vier ratingpunten.’

undefined

Ronde 5

Remises zonder strijd zijn helaas niet zelden gezien op schaaktoernooien, zo ook niet op het Schaakfestival Groningen. Dat Plat als koploper remise neemt tegen de nummer 1 op de plaatsingslijst, Turov, is zeker te begrijpen. En van Turov, die met zwart het spel zou moeten maken, snap je het ook, aangezien er nog 4 ronden volgen. Gelukkig wel wat strijd op de andere borden, alhoewel ook Bok-Pruijssers en Srivatshav - Kryakvin weinig om het lijf hadden. Postny pleegde een theoretisch pionoffer tegen Tiviakov, maar Tivi gaf de pion op het juiste moment terug, waarna er niet veel meer in de stelling zat, ook remise dus. De eerste remise waarbij ook een andere uitslag realistisch was, was die tussen Schoppen en Ernst. Schoppen speelde vorig jaar de sterren van de hemel in Groningen en is tot nu toe ook goed bezig, zo dwong hij Ernst tot nauwkeurig spel in een eindspel. Dat deed Ernst en meer dan 'een prettig voordeeltje' zat er uiteindelijk niet in voor Casper, die nu in de subtop blijft staan op een punt van Plat.

Column # 4 - Alpha aapje

December is altijd een beetje een vreemde maand. Vage nostalgische gedachten worden vakkundig weggezopen en het lege gevoel in je maag efficiënt weggewerkt met herten of ganzen. Intussen komen we samen met diegenen die we normaal gesproken zoveel mogelijk vermijden; onze familie. Een maand van tegenstrijdigheden dus, en dat gold deze december zeker ook voor de schaakwereld. Terwijl in Londen tijdens de Chess Classis de beste schakers ter wereld de ene na de andere remise speelden, versloeg ergens op het internet of in de cloud AlphaZero op meedogenloze wijze de tot nu toe beste schaakcomputer ter wereld, Stockfish.

Zo geestdodend als de partijen van de mensen waren, zo opwindend waren de kunststukjes van AlphaZero. Terwijl Magnus Carlsen met zijn slechtste partij in jaren, die tegen Ian Nepomniachtchi, bewees een sterveling te zijn, werd Alpha Zero 'buitenaards' en 'alien' genoemd. Andere commentatoren vonden juist dat Alpha (ik mag Alpha zeggen) heel 'menselijk' speelde, waarmee werd aangetoond dat niemand precies wist wat hier gebeurde. Over één ding waren de kenners het eens: zoiets was nog nooit vertoond. 

undefined

Eenzame koploper met Kerst

Het topduel van deze ronde ging tussen de twee koplopers Kryakvin en Plat. Plat zette de partij rustig op, maar toen Kryakvin op b7 pakte besloot hij ook voor de winst te spelen. Dit lukte en zo hebben we al na 4 ronden een eenzame koploper. undefined

Column # 3 - Een Amerikaan


Maurice Ashley is een Amerikaan. Maurice houdt van schaken, van de vrouwtjes, van dansen en van zichzelf. Ook houdt Maurice van het becommentariëren van schaakpartijen. Maar nog meer dan dat alles houdt Maurice van geld. Als hij een grootmeester een goede zet ziet doen, noemt hij dat de ‘money move’. Als een partij beslist is, schreeuwt hij: ‘That is money, baby!’

Maurice Ashley is een Amerikaan. Maurice houdt van centjes. Op internet staat een filmpje waarin hij een klas van een basisschool in een achterstandsbuurt ergens in de V.S. toespreekt. Passie is leuk en aardig, maar geld daar draait het om, is de boodschap van Maurice. Meer dan de helft van z’n verhaal gaat over geld verdienen en dat je kan bereiken wat je wil bereiken als je dat maar graag genoeg wil. Maurice heeft bereikt wat hij wil bereiken, namelijk rijk worden, en dat mag de wereld best weten.

undefined

Dag 2 (Ronde 2 en 3)

Ronde 2
In de A-groep opnieuw geen ronde van enorme verrassingen, al waren er wel wat zwart-remises voor grootmeesters op de hogere borden. Migchiel de Jong had misschien op meer dan dit halfje mogen hopen tegen Postny. Hij volgde naar eigen zeggen lang een partij van Dubov, die hij in een half uurtje voorbereiding nog langs had zien komen. Pakte dapper niet de kwaliteit, maar blokkeerde het zwarte centrum en verkreeg wat voordeel. Toch hield de Grootmeester het uitstekend gelijk. Een waar spektakel kwam op het bord tussen Hommes en Zelbel, Renze Rietveld levert commentaar:

Ronde 1

Vorig jaar begon de eerste ronde met veel verrassingen, dit jaar waren de uitslagen meer in lijn met dr. ELO. Desondanks wisten een aantal lager gerate spelers te winnen: Rahul van GM Kislinsky, Weggen van IM Lubbe en Hommes van WCM Sapale. Spectaculaire partijen waren er onder andere van GM Ernst (die overtuigend zijn dame offerde voor twee lopers) en van GM Kryakvin, die met zwart duidelijk liet zien hoe je het loperpaar moet benutten in een Siciliaanse partij. De meeste favorieten wisten dus te winnen, al heeft Tiviakov wellicht al veel energie verbruikt in een technisch dubbel toreneindspel dat hij na een lange manouevreerfase naar zich toe wist te trekken.

Foto's Harry Gielen Dag 1

Column # 2 - Bord voor je kop


Schakers zijn rare wezens. Als u dat niet wist, kijkt u dan maar eens rustig om u heen door de toernooizaal. Ziet u die jongen in dat trainingjackje heen en weer wiegen met z’n hoofd? Neus bijna op het bord en dan weer naar achteren, alsof het een Tibetaanse monnik is? En daar, verderop, kijk maar eens goed. Ziet u die man met die grijze snor die na elke zet telkens al zijn stukken recht zet?

Iedereen die in competitieverband schaakt weet dat allerhande zenuwtrekjes, rare gewoontes en bijgeloof achter het bord aan de orde van de dag zijn. Vreemd is dit natuurlijk niet: er staat tenslotte prestige en ratingpunten op het spel en de adrenaline giert door je lijf. Tegelijkertijd word je geacht stil achter je bord te zitten alsof er niets aan de hand is.

undefined

Column # 1 – Schaken, een sport?


Elk jaar wanneer ik de toernooizaal kom binnenlopen, moet ik weer even wennen aan het geboden tafereel. Schaken onder tl-licht, in een sporthal? Schaken op een plek waar normaalgesproken wordt gerend, geschreeuwd en het zweet van de voorhoofden klotst? Horen schaaktoernooien niet thuis op een sociëteit met eikenhouten tafels, waar serieus kijkende mannen in driedelig pak met sigaar in de hand plechtig hun zetten doen?

‘Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport’, zei Anatoly Karpov. Kunst, jazeker. Elke schaker die weleens met een woeste mataanval heeft gewonnen zal zijn partij als een waar kunstwerk beschouwen, vergelijkbaar met de ‘action-painting’ van Jackson Pollock. De schaker die liever een pionnetje wint in het middenspel en dat verzilvert in het eindspel, zal zich meer verwant voelen met de 17e-eeuwse meesters. Zorgvuldige techniek, eindeloos geduld, alles voor een prachtig eindresultaat. Ik zie Karpov al voor z’n ezel staan met schilderhoed op en penseel in de hand. Nog een stipje hier, een streekje daar…

undefined  

Maak kennis met... Sipke Ernst

GM Sipke Ernst (1979) divides his time about equally between playing chess and coaching. He moved to Groningen as a student, holds an MA degree in Dutch Language and Culture from the University of Groningen, and can definitely be called a ‘local hero’. The six-time Chess Festival winner plays for chess club Groninger Combinatie. Winning several tournaments around the world and playing in the German, Belgian, French, and Spanish league, he is, however, not just a local hero. This year he became second in the Dutch Championships, just missing the title after a hard-fought tie-break against Loek van Wely. As a chess coach Ernst is very active too, coaching – mostly young - players from a wide variety of countries such as India, South-Africa, the U.S., and Germany. With his experience and a rating of 2532 it’s fair to say that he might also be one of the favourites to win this year’s edition of the Chess Festival.undefined

How would you describe your playing style? Has it changed during the course of years?
My playing style is 'jazzy'. When I was young I played like a bulldozer. 

A chess game can be quite stressful. How do you cope with that?
I actually wish I experienced a bit more stress during a game… 

Maak kennis met... Nick Maatman

During the last edition of the Chess Festival FM Nick Maatman (1995) beat rating favourite Krasenkow, scoring his second IM norm. This year Maatman is ready for some more major upsets. Maatman studies Finance & Control in Groningen and plays for chess club SISSA. His ambitions in ‘real life’ - as he calls it - are still to be discovered, but in chess it’s quit clear. With a rating of 2367, steadily growing, and one norm to go, the IM title seems to be a matter of time.

undefined

How would you describe your playing style?
I always feel that it is hard to describe your own style. I am not a very practical player, I will always try to find the best move which often leads to games where both players find themselves in time trouble. I am trying to become a bit more practical, I am currently trying to rely more on my intuition and speed up my game.

What is your favourite opening? And what is your favourite opening you never play?
The one opening that I have consistently played during my youth is the French. It is definitely not the best option available versus 1. e4, but it’s the opening that I have the best results with. As white I have almost always played 1. d4 and I don’t mind facing obscure openings like the Tarrasch, Budapest and Albin Countergambit.

Groninger Praatschaakkampioenschap + After Chess

Het Praatschaakkampioenschap, gepresenteerd en becommentarieerd door Jan Joris Groenewold, tussen Sipke en Jorden is gewonnen door de jongeling Jorden. In de eerste partij leek wit (Jorden) zwart de nodige problemen te bezorgen in het Schots, maar Sipke kwam sterk terug en bereikte een gelijk eindspel. In de tweede partij leek Sipke het betere van het spel te hebben, maar toen hij een stuk offerde begon Jorden ineens erg sterk te spelen. Jorden gaf uiteindelijk het stuk terug voor een beter eindspel en dit bleek, in combinatie met zijn tijdsvoordeel, genoeg om te winnen: 1.5 - 0.5. Belangrijke(r) nog: De jury, bestaande uit alle toeschouwers, gaven Jorden ook de prijs voor beste 'trashtalker' van de avond.undefinedToch was niet Jorden, maar Café Hooghoudt de grootste winnaar van de avond, want deze kroeg liet maar eens zien dat hier geschaakt kan worden op ieder niveau en in elke vorm. Daarom ook organiseert het café gedurende het Schaakfestival het 'After Chess programma':

24 Dec.: Fischer Random schaak (Chess960).
25 Dec.: Kerst, Hooghoudt Proeflokaal gesloten.
26 Dec.: Strategschaak.
27 Dec.: SISSA Kerst Blitz.(www.jsvsissa.nl)
28 Dec.: Hands & Brains.
29 Dec.: Doorgeefschaak.

Alle activiteiten beginnen rond 20:30
Schaakcafé Hooghoudt Proeflokaal:
Gedempte Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen.

Open B en C samengevoegd

De organisatie heeft in overleg met de arbiters besloten om B en C groep samen te voegen. Er zullen prijzen te verdienen zijn voor verschillende ratinggroepen, zodat de C-spelers ook een eerlijke kans hebben om te strijden voor een prijs.

Maak kennis met... Eelke de Boer

Eelke de Boer (2003) is one of Groningen’s most talented young players. In a city with a lot of strong young players, that ought to tell us something. Eelke played his first real chess games at the youth tournament of our Chess Festival in 2009. He won second prize in his group and was awarded his first trophy by Robin van Kampen, who then played a match against Jan Timman that year (the first match-up between young and old on the festival). Later on, Eelke went on to become four times Dutch champion in his age group and last September he reached 5th place at the European Championship, just missing the title. He has already beaten some GMs and his rating has crossed the 2300 barrier. Now it’s Eelkes turn to represent the City of Talent in a match against GM Dennis de Vreugt.undefined

How would you describe your playing style? Has it changed during the course of years?
In my first years of chess I was a very aggressive player and I still am, but my attacking skills are much more refined now. I think my style has changed in the sense that if I have the choice between a sharp, double-edged position and a position in which I have a small but stable edge, I would choose the latter.

What is your favourite opening? Is there also an opening you like but have never played?
My favourite opening is the King's Indian, when played well. I have always thought the Benko gambit would be quite fun to play.

Nieuwere berichten → Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

Het Postillion Hotel Haren heeft een speciale aanbieding voor deelnemers aan het Schaakfestival Groningen: Klik hier!

Reserveren via info@chessfestival.nl onder vermelding van: Aantal nachten en personen, Namen, adresgegevens en telefoonnummer.

Vervoer per is eenvoudig met eigen auto of OV.
Met iedere overnachting steunt u het Schaakfestival.

INSCHRIJVING

Informatie staat op de pagina van de groepen.
Inschrijven kan hier.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 tnv Stichting Schaakfestival Groningen.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Schaakfestival Groningen 2017
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixCommentaar
22-12-2017Ronde 1Ronde 1
23-12-2017Ronde 2 en 3Ronde 2Hele toernooi
24-12-2017Ronde 4Ronde 3
25-12-2017Een gezegend Kerstfeest!
26-12-2017Ronde 5Ronde 1
27-12-2017Ronde 6Ronde 2
28-12-2017Ronde 7Ronde 3Hele toernooiGert Ligterink
29-12-2017Ronde 8Ronde 4Gert Ligterink
30-12-2017Ronde 9Ronde 5Gert Ligterink

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: € 6000,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

22 december 15.00 - 16.00 uur Registratie
22 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 1
23 december 10.00 - 16.00 uur Ronde 2
23 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 15.00 - 16.00 uur Registratie
22 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Studententoernooi

Wie?
Dit toernooi wordt georganiseerd voor iedereen die wel eens op internet, thuis, in een café of waar dan ook schaakt. Iedere student (Rijksuniversteit Groningen (inclusief PhD), Hanze Hogeschool Groningen, Stenden Groningen) die geen FIDE- of KNSB-rating heeft kan deelnemen. Voor iedere vereniging mag er 1 speler meespelen met een rating van <1501; deze speler kan geen individuele prijzen winnen, maar hij kan wel delen in de verenigingsprijs. Als 'rating' je niets zegt dan heb je er waarschijnlijk geen en hoef je je er ook niet druk over te maken.

Hoe?
Deelname is gratis en je kunt je aanmelden per e-mail via info@chessfestival.nl onder vermelding van je naam en studentnummer. Om bij te dragen in de strijd om de verenigingsprijs moet je ook je studenten- of studievereniging doorgeven. Om je deelname te bevestigen moet je je op 23 december om 11.45 registreren in de speelzaal; neem je studentenkaart mee.

Prijzen
Individuele prijzen: 1.€150 2.€75 3.€50

Verenigingsprijs: €120 (hiervan gaat de helft naar de spelers en de helft naar de vereniging)

Regels:
In het geval van een gedeelde 1ste, 2de of 3de plaats worden de prijzen gedeeld. Regels voor de verenigingsprijs: de punten van de 3 best scorende spelers per vereniging worden opgeteld. De hoogst scorende vereniging wint.

Waar?
Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen

Data en speeltijden

23 december 11.45 - 12.00 uur Registratie
23 december 12.00 - 12.40 uur Ronde 1
23 december 12.50 - 13.30 uur Ronde 2
23 december 13.40 - 14.20 uur Ronde 3
23 december 15.00 - 15.40 uur Ronde 4
23 december 15.50 - 16.30 uur Ronde 5
  ± 16.30 uur Prijsuitreiking

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden en wel op donderdag 28 december!
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Voor het programma verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor