22 t/m 30 December 2018

Chess Festival Groningen

English Language English

Column # 2 - Die Ligterink is niet te vertrouwen

In 1979 werd IM Gert Ligterink kampioen van Nederland. De grote GM's van die tijd Jan Timman, Hein Donner en Hans Ree werden in grootse stijl aan de zegekar gebonden. Enorme vreugde heerste hier in Groningen, het was zelfs voorpaginanieuws voor het Nieuwsblad van het Noorden.

undefined

Ronde 1: Geen al te gekke dingen

De beer is los! De 56ste editie van het Schaakfestival Groningen begon op zaterdag 22 december en was een dag - ja, laten we het maar eerlijk zeggen - zonder al te veel verrassingen. Opvallende resultaten waren er wel op de eerst twee borden, GM Michal Krasenkow – Ruud van Meegen en FM Simet – GM Tiviakov, eindigden beiden in een bloedeloze remise.

Column # 1 - Dead Smokers Society

De tijd dat je in de bioscoop doodgegooid werd met sigarettenreclames - en ook zelf mocht roken - is allang verleden tijd. Waar is de Marlboroman gebleven, die met een gloeiend brandmerkijzer zijn peuk aanstak? Waar zijn de mondaine wereldreizigers, die begrepen dat Peter Stuyvesant het internationale paspoort naar rookplezier is? Naar Siberië verbannen?

Supersnelle opening Schaakfestival

Het Schaakfestival 2018 is feestelijk geopend in het Van Swinderen Huys in Groningen. Dat gebeurde direct na de eerste editie van het NK Snelschaken voor Studenten. In zijn speech zei scheidend toernooidirecteur Koen Lambrechts dat dit weliswaar het laatste jaar is dat hij actief bij het Schaakfestival betrokken is, maar dat hij zeker is dat het toernooi een prachtige toekomst tegemoet gaat. Hij bedankte de sponsoren en de tientallen vrijwilligers, zonder wie het festival niet mogelijk zou zijn. Hij benadrukte de steun van de drie hoofdsponsoren, RUG, Gemeente Groningen en de nieuwe sponsor Hotels.nl. 

Maak kennis met... Michal Krasenkow

Michal Krasenkow is a Polish Grandmaster, who's active in quite some chess related fields: coaching, writing and of course as a player. The Russian born Krasenkow also is a master in applied mathematics. As a trainer he worked for youth prodigies, countries as Poland and Turkey, and even Viswanathan Anand.

Dagelijks Liveblog

We hopen u van harte te mogen verwelkomen op het Schaakfestival. Mocht u nou om welke reden dan ook niet naar Groningen kunnen komen, dan kunt de partijen ook volgen op deze website door middel van een dagelijks Liveblog. Onder de kop Live Games kunt u bovendien de partijen op de eerste 20 borden zonder commentaar live volgen.

Berichten van de wedstrijdleiding

Vanwege het beperkte aantal aanmeldingen in de C-groep worden B- en C-groep samengevoegd. Er blijft een aparte prijzenpot voor C-spelers.

Voor vragen over aanmeldingen, indeling en bye's kunt u contact opnemen met de wedstrijdleiding via arbiter.chessfestival@gmail.com

 

Matches

Ivan Sokolov en Lucas van Foreest spelen dit jaar de University Challenge op het Chess Festival Groningen. In vier partijen zullen de twee grootmeesters, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december, elkaar de degens kruisen. Het is alweer de tiende keer dat de clash tussen ervaring en toekomst in het kader van de University Challenge plaatsvindt.

After Chess in Proeflokaal Hooghoudt

's Middags wordt er serieus geschaakt, 's avonds is het tijd voor... meer schaak in combinatie met gezelligheid! En waar kan dat beter dan in het Proeflokaal Hooghoudt? After Chess, zo heet het, het gevarieerde en informele programma dat de leukste schaakkroeg ter werld organiseert. Dagelijks om 20:30 uur, tenzij anders staat aangegeven, aan het Zuiderdiep 61.

U kunt zich opgeven bij Maarten Roorda (06-28979404), bij voorkeur via de app, maar bellen of sms'en mag ook, liefst voor achten. Of van te voren in de kroeg zelf, tot 20:15 uur. Voor alle evenementen geldt: er is plek voor maximaal 30 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Dus als je zeker wil zijn van een plaats, geef je dan van te voren op.

Proeflokaal Hooghoudt is bekend in de wijde omstreek als spelletjes- en schaakkroeg, maar tevens berucht vanwege de vele gedestilleerde dranken van het merk Hooghoudt in het assortiment. 

Zaterdag 22 december
We starten zaterdag 22 december om 20:30 met Ultimate Moves. Dit is een idee van de Sinqfieldcup, dat wij hier in Groningen ook graag eens willen uittesten. In twee partijen van 5 min met 10 sec increment zullen twee teams het tegen elkaar opnemen. Om de vijf zetten draait een nieuwe speler in. Kees Eldering en Mika (barman) openen het bal. Trashtalk wordt gewaardeerd. In teams van maximaal tien. 

Aansluitend, om een uur of 21:30, zal er Doorgeefschaak (Dutch Bughouse) worden gehouden. Deze schaakvariant voor tweetallen moet je potjes van 7 minuten de stukken die je buitmaakt aan je partner geven, zodat hij ze vervolgens kan inzetten. Dit mag echter niet met schaak en pionnen mogen niet op de onderste rij worden ingezet. Voorzeggen mag niet, maar communicatie als 'Mag ik een paard of mag ik mat zetten?' is wel geoorloofd. De gezamenlijke bordpunten bepalen het resultaat. De veelvuldig Nederlands kampioen Erik Jan Hummel zal ook deelnemen. Prijzen in drankvorm. Maximaal 20 deelnemers in totaal, oftewel tien teams van twee.

Maak kennis met... Ivan Sokolov

Ivan Sokolov is one of those flamboyant characters that tournaments are happy to welcome. He likes to stir things up, both on and off the board. Yes indeed, he still loves the game very much and still likes to be active as a player. But he has no real ambitions anymore on the board, he says. Some 30 to 40 games and several rapid tournaments a year will hunger the needs of one of the true attacking players of the game. Off the board, it's a different story. Sokolov just started as the vice-president of the European Chess Union. He has various clear plans on how to improve chess on the 'old continent'. He also works as a publishing program advisor and a writer at Thinkers Publishing and owns a video- and e-books publishing company named chesscastle.eu. In the last couple of years Sokolov wrote three middlegame books and two e-books. And he's done a lot of commentary, amonst others for the Olympiad and Tata Steel Chess. Last but not least the Dutchman with a Bosnian background is active as a trainer, mostly youth. Amongst his students was Lucas van Foreest, his opponent in his next big chess match, the University Challenge here in Groningen, a city he knows very well.

undefined


If you wouldn't play chess, in what sport you would (want to) be a professional? And of all professions? ​
​I like ​football, basketball, and boxing... But liking it and having the ability/talent to do it is not quite the same thing. ​If we suppose I was not a chess player (and also not in sports), I probably have had interest in financial markets.

According to you, how big is the factor luck in chess?
In chess, sports or life - you create your luck!

Dankwoord aan onze sponsoren

Zonder sponsoren, geen toernooi. Zo simpel is het. Daarom willen we op deze plek onze sponsoren en partners expliciet en hartelijk danken voor hun financiële steun en andere bijdragen aan het Schaakfestival 2018.

We danken de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor hun gulle financiële bijdrage en hun steun, onder meer door middel van het mede beschikbaar stellen van het Van Swinderen Huys voor de opening. Het Schaakfestival heeft een rijke traditie als het gaat om de deelname van studenten. Hoe kan dat ook anders in een studentenstad? Dat wordt dit jaar weer bevestigd met de eerste editie van het NK Snelschaak voor Studenten en het al langer bestaande Student Christmas Chess. De RUG bewees al eerder als gastheer van Tata Steel Chess het schaken een warm hart toe te dragen. De samenwerking met de RUG is sinds jaren een natuurlijke én prettige. Kortom een samenwerking die het Schaakfestival de komende jaren hoopt voort te zetten op vergelijkbare wijze.

Groningen is een denksportstad, en een schaakstad in het bijzonder. En dat is het al heel lang. De Gemeente Groningen erkent dat niet alleen, maar handelt daar ook naar, onder meer door een ruimhartige financiële bijdrage aan het Schaakfestival. Universiteit, innovatie en schaken zijn zaken die nauw verbonden zijn met elkaar en met Groningen. Wij danken de gemeente voor deze steun en hopen nog vele jaren samen gastheer te zijn van de vele honderden schakers uit binnen- en buitenland die elk jaar rondom de kerst weer naar Groningen komen.

Hotels.nl is ook al jaren actief als sponsor van schakend Groningen. Het bedrijf sponsorde eerder schaakclubs uit de stad en richt zich nu vooral op het Schaakfestival. Het instappen van de bookingsite voor hotels maakte onder meer mogelijk dat dit jaar de University Challenge tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest tot stand kwam. We danken Hotels.nl voor deze hartelijke en langdurige samenwerking.

Live commentaar en meesterlijke demonstraties

Toeschouwers en schaakfans hoeven zich ook tijdens deze editie van het Schaakfestival geen moment te vervelen. Natuurlijk kunt u de spelers in levende lijve zien zweten, zwoegen en zwijnen in de speelzaal. Maar voor wie wil is er ook er mogelijkheid de partijen te volgen onder leiding van onze deskundigen. Daarvoor kunt u terecht in de zaal direct naast de kantine van het Sportcentrum RUG en Hanze. Commentatoren van dienst zijn IM Gert Ligterink, IM Stefan Kuipers en FM Grigori Kodentsov. Ook zullen de Grootmeesters en Meesters uit de A-groep hier geregeld hun partij van die dag op een van de grote demonstratie-borden tonen en heeft het publiek de mogelijkheid om vragen aan de spelers en deskundigen te stellen.

undefined

Het commentaar start dagelijks om 13.45 uur. Uitzondering daarop is zondag 23 december, wanneer ronde 2 en 3 op één dag gespeeld worden. Dan begint de tweede ronde om 10 uur en het commentaar om 12 uur. De derde ronde begint om 17 uur en vanaf 19 uur staat onze commentator paraat.

Andere uitzondering is de laatste zondag 30 december. Dan begint de laatste ronde om 11.00 en het commentaar even voor de klok van twaalven. Tot slot is er nog zaterdag de 22ste, de eerste dag van het festival, dan is er geen commentaar.

Onze nieuwe columnist Jacques Jambon!

Met trots presenteren wij onze nieuwe columnist: Jacques Jambon. Jambon is een bekende in de Groningse schaakscene. Hij schaakt sinds jaar en dag voor zijn club Groninger Combinatie, waar hij bovendien vaste columnist is. Naast schaker was én is Jambon van vele markten thuis: hij is oud-schaakverslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden, oud-Provo, ex-doelman van Freaks United, dichter, bridger, fashion-icoon, chemicus, quirrulant en laborant. Hij ontkent noch bevestigt in zijn Amsterdamse provo-tijd verantwoordelijk te zijn voor de rookbom op 10 maart 1966, de dag van het huwelijk van Bea en Claus. Als papparazzo Giacomo Prosciutto is hij bovendien fotograaf van onder meer schakers en vrouwelijk schoon. En wat hij precies onder zijn alias Jack Spam uitspookt, weet eigenlijk niemand.

undefined

Jacques Jambon verzorgt tijdens het festival een dagelijks beeldcolumn, waar tekst en foto's tezamen een verrassende inkijk geven in de schaakwereld, vanuit het eigenwijze perspectief van iemand die veel heeft meegemaakt. In zijn columns spaart Jambon kool noch geit. Hij behandelt de dingen die zijn geweest, zoals roken achter het bord, en de dingen die gaan komen, zoals het naderende afscheid van toernooidirecteur Koen Lambrechts. Iconen als Karpov, Kortchnoi, Ligterink, Van Wely, Donner en Böhm passeren de revue. Soms geromantiseerd, soms de keiharde waarheid, verhaalt Jambon over een wereld waar grootmeesters en patzers elkaar regelmatig ontmoeten.

Wellicht ten overvloede, maar toch belangrijk om te melden: de meningen van Jacques Jambon reflecteren niet automatisch ook de standpunten van de toernooi-organisatie. De organisatie heeft verder haar best gedaan de fotografen van de gebruikte beelden te herleiden en om toestemming te vragen voor de gebruikte afbeeldingen. Mocht dit niet zijn gelukt, verzoeken we u contact met ons op te nemen. De columns verschijnen dagelijks op wedstrijddagen en de rustdag op deze website rond 10 uur 's ochtends. 

De organisatie van het Schaakfestival

Schaakfestival 2018: schaken, gezelligheid en heel veel meer...


Het Schaakfestival Groningen 2018 komt dichterbij en de contouren worden steeds duidelijker zichtbaar. De hoofdmoot van het programma is vanzelfsprekend het Open Toernooi, maar de naam 'festival' is er niet voor niets: er zijn diverse aantrekkelijke schaak-gerelateerde evenementen. Te beginnen bij het begin: de feestelijke opening op vrijdagavond 21 december, waar het eerste officiële NK Snelschaak voor Studenten onderdeel van is. ​

NK Snelschaak voor Studenten​
Deze eerste editie van dit NK is een initiatief van het Schaakfestival in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en schaakclub JSV SISSA. Buitenlandse studenten zijn meer dan welkom en spelen ook om de prijzen, al zullen die niet strijden om de officiële titel Nederlands Studenten Kampioen Snelschaak 2018. Plaats van handeling van het NK en de aansluitende opening: het sfeervolle, historische Van Swinderen Huys, in hartje stad. ​

University Challenge​
Lucas van Foreest verricht tijdens de opening de loting van zijn match tegen Ivan Sokolov om te kijken wie met de witte stenen mag beginnen. Deze zogenoemde University Challenge is sinds ongeveer een decennium een traditie in Groningen, waarbij talent het opneemt tegen ervaring. De match bestaat uit vier partijen, gespeeld direct na de kerst, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december. Door hun compromisloze stijl en uitgesproken karakter belooft dit een aantrekkelijk duel te worden. Tijdens de opening is er verder ruimte om onder het genot van een drankje het schaakjaar door te nemen met iedereen die het schaken een warm hart toedraagt: politici, organisatoren, sponsoren, journalisten en schakers.

Maak kennis met... Vojta Plat

The Czech Grandmaster Vojta Plat is a welcome guest in Groningen; it's already his fourth time he's attending the Chess Festival. Plat likes it so much in Groningen, that he brings along no less than five of his friends to this edition: Alexey Kislinsky, Martin Cerveny, Martin Simet, Ales Jedlicka, and Ottomar Ladva. The 24-years old Plat became an IM in 2009 and obtained the Grandmaster-title in 2017. He currently has a rating of 2550. Since several years now he is living the life of a chess professional, but he's not the type that stays home to study chess in solitude all day, every day. Plat very much likes the social aspect of the chess community: the After Chess program during the tournament and a nice glass of beer in good company seem almost as important to him as his results behind the board.

undefined

If you wouldn't play chess, in what sport you would (want to) be a professional? And of all professions?
As a minor I played football quite well , so probably I would be a football-player, or maybe ice-hockey. And of all professions? Something with IT or something with travelling or tourism - a tour guide for example.

According to you, how big is the factor luck in chess?
Fortunately, chess is about skills. Well, there is also a factor of luck, but minimally. Not like in poker for example.

Derde 'Student Christmas Chess' op 23 december

Voor het derde jaar op rij organiseert het Schaakfestival Groningen een toernooi, speciaal voor studenten die niet lid zijn van een vereniging. Deelname is gratis en er is een eerste prijs van maar liefst €150. Daarnaast kunnen drie spelers van dezelfde studievereniging ook nog €60 voor zichzelf, en €60 voor de vereniging verdienen als zij samen de hoogste score halen. Het toernooi is bedoeld voor spelers die de regels kennen, maar nog niet (zo goed) bekend zijn met officiële schaaktoernooien. Door mee te doen kun je twee vliegen in één klap slaan, lekker zelf spelen en je krachten meten en ondertussen de beste schakers van Groningen en Nederland zien spelen.

Mocht je nog twijfelen? Op woensdag 12 en 19 december zijn oefenavonden in Hooghoudt Proeflokaal, altijd goed om even op te warmen.

Wie volgt Jonah en Thiadrik (2017) en Arno (2016) op dit jaar? Schroom niet en speel lekker mee, niets te verliezen. Meer informatie is te vinden onder Studententoernooi 

 

Toernooicoaches op 27, 28 en 29 december

Voor alle jeugdspelers die actief zijn op het schaakfestival is er op 27, 28 en 29 december een toernooicoach aanwezig om de partijen te analyseren. Op 27 en 28 december is ervaren jeugdtrainer Geon Knol de hele dag aanwezig en op 29 december kun je aanschuiven bij IM Stefan Kuipers.

undefined

NK Snelschaak voor Studenten

Als opening van het Schaakfestival Groningen 2018 organiseert het Schaakfestival in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en JSV SISSA het 1e NK Snelschaken voor studenten. Plaats van handelen is het prachtige Van Swinderen Huys in hartje centrum Groningen. Uiteraard sluiten we een Studenten NK af met een borrel, die na afloop rustig doorgezet kan worden in de vele kroegen die Groningen rijk is.

Iedere student, ongeacht nationaliteit, kan deelnemen, al wordt de officiële titel Nederlands Studenten Kampioen Snelschaken uitgereikt aan de hoogst geëindigde Nederlandse student.

De toernooiwinnaar haalt €200 binnen, en onder niet-prijswinnaars wordt een gratis deelname aan een toernooi van het Schaakfestival naar keuze verloot.
Deelname is gratis.

Voor informatie en aanmelden kun je terecht op de toernooiwebsite.

Het Van Swinderen Huys wordt de laatste tijd een hot-spot voor denksporters. In 2016 speelden onze halfbroeders Roel Boomstra en Jan Groenendijk hier 4 partijen tijdens het WK dammen, en begin 2019 zal Boomstra hier opnieuw de strijd aangaan in een poging de Wereldtitel te heroveren. Dit jaar kunnen dus ook schakers in deze ambiance acteren.

undefined
Foto: Harry GielenNieuwere berichten → Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

Klik hier.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Toernooireglement

Hier vindt u het toernooireglement.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Vragen over de indeling? E-mail: arbiter.chessfestival@gmail.com

Schaakfestival Groningen 2018
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaarAfter Chess
22-12-2018Ronde 1Ronde 1Ultimate Moves
23-12-2018Ronde 2 en 3Ronde 2Hele toernooiFM Grigori KodentsovOpen
24-12-2018Ronde 4Ronde 3FM Grigori KodentsovHands and Brains
25-12-2018Vrolijk Kerstfeest!
26-12-2018Ronde 5Ronde 1FM Grigori KodentsovFischer Random
27-12-2018Ronde 6Ronde 2Ronde 1IM Stefan KuipersSISSA Kerst Blitz
28-12-2018Ronde 7Ronde 3Hele toernooiRonde 2IM Stefan KuipersSchaken tegen de Beer
29-12-2018Ronde 8Ronde 4Ronde 3IM Gert LigterinkPubquiz
30-12-2018Ronde 9Ronde 5Ronde 4IM Gert LigterinkAfter Drinks

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 10.00 - 16.00 uur Ronde 2
23 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Studententoernooi

Wie?
Dit toernooi wordt georganiseerd voor iedereen die wel eens op internet, thuis, in een café of waar dan ook schaakt. Iedere student (Rijksuniversteit Groningen (inclusief PhD), Hanze Hogeschool Groningen, Stenden Groningen) die geen FIDE- of KNSB-rating heeft kan deelnemen. Voor iedere vereniging mag er 1 speler meespelen met een rating van <1501; deze speler kan geen individuele prijzen winnen, maar hij kan wel delen in de verenigingsprijs. Als 'rating' je niets zegt dan heb je er waarschijnlijk geen en hoef je je er ook niet druk over te maken.

Hoe?
Deelname is gratis en je kunt je aanmelden per e-mail via info@chessfestival.nl onder vermelding van je naam en studentnummer. Om bij te dragen in de strijd om de verenigingsprijs moet je ook je studenten- of studievereniging doorgeven. Om je deelname te bevestigen moet je je op 23 december om 11.45 registreren in de speelzaal; neem je studentenkaart mee.

Prijzen
Individuele prijzen: 1.€150 2.€75 3.€50

Verenigingsprijs: €120 (hiervan gaat de helft naar de spelers en de helft naar de vereniging)

Regels:
In het geval van een gedeelde 1ste, 2de of 3de plaats worden de prijzen gedeeld. Regels voor de verenigingsprijs: de punten van de 3 best scorende spelers per vereniging worden opgeteld. De hoogst scorende vereniging wint.

Waar?
Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen

Data en speeltijden

23 december 11.45 - 12.00 uur Registratie
23 december 12.00 - 12.40 uur Ronde 1
23 december 12.50 - 13.30 uur Ronde 2
23 december 13.40 - 14.20 uur Ronde 3
23 december 14.30 - 14.50 uur Pauze
23 december 14.50 - 15.30 uur Ronde 4
23 december 15.40 - 16.20 uur Ronde 5
  ± 16.30 uur Prijsuitreiking

Op woensdag 12 en 19 december zijn er gratis oefensessies in Hooghoudt Proeflokaal (Gedempte Zuiderdiep 61) van 19:30 - 22:00. Samen met meerdere trainers spelen we oefenpartijen, lossen opgaven op, beantwoorden vragen en geven wat algemene tips. De enige voorwaarde om mee te doen is dat je weet hoe de stukken gaan in het schaken.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden en wel op vrijdag 28 december!
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Het programma vindt u in ons toernooischema, voor meer informatie verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor