Bijzondere schaaktafel reist af naar Groningen Chessfestival

Het leek wel ‘Tussen Kunst & Kitsch. Het televisieprogramma waar allerhande waar door het publiek wordt aangedragen en waartussen soms als in een droom een van Gogh of een schets van Rembrandt opduikt. undefined Voor de denksportdag Rotterdam j.l. september had de organisatie ook een oproep geplaatst. Weliswaar niet voor belangrijke televisieopnamen maar voor een kleinschalige nevenactiviteit op de denksportdag, een klein 2e hands denksportspullenmarktje. De meest bijzondere objecten zouden –na voorafgaande inspectie- ook op de website van het evenement worden aangeboden.

We bleven eindeloos kijken naar een aangeboden object. Aan de tafel voor ons was iets vreemds. De schaaktafel of eigenlijk een schaak- en kaarttafel, meer model salontafel, had een ingelegd koperblad over de hele lengte en doorlopend aan beide zijden. Afbeeldingen van schaakbord en kaarten leken te zijn gegraveerd. Eén van ons opperde nog heel even dat het weleens de moederplaat van een oplage drukwerk kon zijn geweest maar dat idee verlieten wij weldra.

Schaaktafels hadden we eerder genoeg getaxeerd. Herkomst en ouderdom is vaak te achterhalen aan gebruikte afbeeldingen, lettertype, materialen, houtverbindingen, beslag e.d. Maar hier niet. Degene die ons de tafel liet zien had weinig informatie over de herkomst, “ooit eens gekocht in een 2e hands-winkel” en het was niet eens echt opgevallen dat er een schaakbord ingegraveerd stond. Het gaf ons geen aanknopingspunten.

We draaien de tafel met het fijne en fraai bewerkte koper op de kop en het vreemde is dat het bovenblad en het onderstel, de zuil waarop de tafel rust, bestaat uit plaatmateriaal! Iets dat we niet direct hadden verwacht.

undefined

Het moet gezegd, het plaatmateriaal heeft een zeer geraffineerd aangebrachte deklaag meegekregen. Wat verder nog gezegd kan worden over de constructie van de zuil en het blad is dat de verbindingen degelijk en zwaar zijn aangezet met latten, met zware schroeven en hoogstwaarschijnlijk ook met lijmverbindingen. Qua constructie een duidelijk vakmanschap. Hier is gezien de afwerking een absolute professional bezig geweest. En wat heeft hier een tijd ingezeten om deze tafel te construeren en het fijne koper zo te bewerken ...! Alles bij elkaar een dure tafel, niet zomaar een tafeltje ...... Maar plaatmateriaal .....?! Waarom? Was dit een eenmalig project van de maker? Een fantastische tafel die niet voor de verkoop bedoeld was?

We hebben al verscheidene materiaalbewerkers, ontwerpers en kenners gevraagd om te taxeren of een oordeel te geven over deze tafel. We weten het nog steeds niet. En er zijn meer vragen onbeantwoord gebleven.
Natuurlijk willen we ook graag weten wie de maker is, het land of de regio van herkomst en een schatting van de ouderdom.

Hulp gevraagd!

Wie helpt ons op weg met kennis of een theorie rondom deze tafel? De tafel werd ter wille van het onderzoek niet tentoongesteld in Rotterdam. Dat gebeurt nu wel. Hij is te bezichtigen tijdens het Chessfestival Groningen van 21 t/m 30 december 2015. Wie weet treft u aanknopingspunten aan als u de tafel bekijkt. Wellicht helpen slijtageplekken, de kaartafbeeldingen van de K, D, joker en B en naar het lijkt enkele wapens in de gravure u op weg om ons verder te helpen het mysterie op te lossen.

Old in Chess